Den tredje vägens potential – hur bygger vi samhällen tillsammans?

Den idéburna sektorn är på frammarsch – byggande i egen regi ökar och det finns en stor kraft i att släppa in de mer konventionella formerna för byggande och boende, både i stad och på landsbygd. Så hur kan vi bana vägen än mer för en bred rörelse som skapar boenden åt fler och sätter människan i centrum, hela vägen? Låt oss gå den tredje vägen, tillsammans. 

Samtidigt lever vi i en orolig tid, där kommuner (och invånare) larmar om bostadsbrist, att hyror höjs, människors ekonomiska förutsättningar som blir allt mer ojämna och att ensamheten i landet är utbredd, inte minst hos äldre. Här kan det idéburna byggandet och även en ny egnahemsrörelse inte bara skapa bostäder för den moderna människan utan också vara en byggkloss att lösa utmaningar och skapa de samhällen vi vill leva i. 

Den 2-3 oktober ses vi för den fjärde upplagan av konferensen för Idéburet och socialt byggande. Årets övergripande tema är: Hur bygger vi samhällen tillsammans – den tredje vägens potential. Vi tar ett helhetsgrepp kring utvecklingen av det idéburna och sociala byggandet idag – men lyfter också blicken framåt för hur vi vill att den ska formas för att fler människor kan ta klivet från att vara konsumenter av färdiga produkter till att vara medskapare, deltagare och ägare av sina hem. 

Civilsamhällets roll är central i bostadsutvecklingen, både i städer och på landsbygden, där ideella krafter ofta är drivande och där kommunerna har en viktig uppgift i att underlätta och stödja dessa initiativ, genom att exempelvis erbjuda mark, underlätta planprocesser och utveckla nya metoder för idéburet byggande. Vi behöver skapa förutsättningar för inkluderande projektformer som bygger på initiativ från civilsamhället, samverkan mellan lokala krafter och ett aktivt deltagande från medborgare. Det handlar inte bara om att bygga bostäder, utan också om att bygga tillit och gemenskap i en orolig tid där bostadsbristen ökar. Genom att samarbeta och skapa tillsammans kan vi stärka banden mellan människor och skapa en mer sammanhållen gemenskap. Samtidigt som vi tar vara på och ger liv åt befintliga byggnader och platser.

Under konferensen kommer ni att få ta del av utblickar, kunskap, inspiration och erfarenhetsutbyte kring hur vi tillsammans kan ta ytterligare kliv på vägen mot ett inkluderande byggande och boende. Vi kommer bland annat lyfta teman och gå på djupet i frågor som: 

Hur kan befintliga byggnader och platser få nytt liv? 

Många idéburna projekt utgår från att ta vara på det som redan finns. Det kan handla om att ge nytt liv åt hus, gamla fabriker, skolor eller andra byggnader som står tomma. Genom att bygga om och anpassa dessa byggnader kan man skapa unika och karaktärsfulla bostäder, samtidigt som man minskar behovet av nybyggnation och sparar på resurser och miljön. 

Civilsamhällets roll i samhällsbyggande på landsbygden:

På landsbygden spelar civilsamhället en avgörande roll i utvecklingen där ideella krafter  är drivande i att starta och genomföra idéburna byggprojekt. Civilsamhället har ofta en stark förståelse för lokala behov och utmaningar, och kan bidra med värdefulla idéer och perspektiv. Genom att involvera medborgarna i byggprocessen kan man skapa en känsla av ägarskap och delaktighet, vilket stärker lokalsamhället. Vi kommer att lyfta exempel och inspiration där människor gått samman för att planera och bygga sina egna bostäder tillsammans som i sin tur gett liv åt bygden. 

Hur kan kommuner utveckla metoder för att möta utvecklingen av idéburet byggande?

Kommunerna har en viktig uppgift i att underlätta och stödja idéburna och gemensamma byggprojekt. Det kan handla om att erbjuda mark, underlätta planprocesser och utveckla nya metoder för idéburet byggande. Genom att vara öppna och lyhörda för medborgarnas initiativ kan kommunerna bidra till att skapa en mer dynamisk och inkluderande samhällsutveckling. Under konferensen visas exempel på hur. 

Bostadsfrågor för äldre:

Bostadsfrågor för äldre är en särskild utmaning, där gemensamma boendeformer kan vara en lösning för att minska ensamhet och skapa trygghet. Genom att bo tillsammans med andra i en gemenskap kan äldre dela måltider, aktiviteter och stöd. Det finns många olika former av gemensamt boende för äldre, från kollektivhus till seniorboenden. 

Framtidens trädgårdsstad – en ny egnahemsrörelse där vi tillsammans skapar våra hem och boendemiljöer?

Framtidens trädgårdsstad kan vara en vision där vi ser en ny egnahemsrörelse, där människor tillsammans skapar sina drömhem och boendemiljöer. Där människor kan bygga sina egna hem och bo hållbart och i samklang med naturen. Genom att odla sin egen mat, dela resurser och skapa gemensamma utrymmen kan man skapa en mer levande och hållbar boendemiljö – som ger mer liv, glädje och ökad kan bidra till ökad livskvalitet. 

Bygge för hygge – hur blir det ideburna byggandet en pusselbit för att bygga tillit i en orolig tid?

I en tid av oro och polarisering kan det idéburna byggandet vara en viktig pusselbit för att bygga tillit och gemenskap. Genom att samarbeta och skapa boendemiljöer tillsammans kan människor från olika bakgrunder mötas vilket kan bidra till att minska fördomar och öka förståelsen för varandra. 

Från idé till fungerande boende – hur har andra gjort? 

Under konferensen kommer vi att lyfta inspirerande exempel på hur andra har gjort, från omvandling av gamla byggnader till nybyggnadsprojekt där de boende själva är med och utformar sina hem. Oavsett om du har en dröm att bygga ditt eget hem med andra, bo i en gemenskap eller bara är intresserad av att lära dig mer om tillsammansbyggande lovar vi dig att du går hem med extra verktyg i lådan. 

Framtida finansieringsformer – hur kan det skapas bostäder utanför marknadslogiken?

Framtida finansieringsformer kan vara en nyckel till att skapa bostäder utanför marknadslogiken, där gemensamma initiativ och alternativa finansieringsmodeller kan öppna dörrar för fler. Det kan handla om att bilda bostadsrättsföreningar, använda crowdfunding eller söka stöd från stiftelser och fonder. Genom att hitta nya vägar att finansiera bostäder kan man göra det möjligt för fler att bo i gemensamma och hållbara boendemiljöer.

 

Den 2-3 oktober 2025 i Borås tar vi upp både utmaningarna och möjligheterna på scen. Akademiker, praktiker, kommuner, företag, myndigheter, folkrörelser – tillsammans tar vi fasta på hur vi kan ta nästa steg in i framtidens idéburna och sociala byggande. För en sak är säker – det idéburna byggprojekt är inte bara en trend, utan en viktig pusselbit i att skapa ett mer hållbart och inkluderande samhälle. Genom att bygga tillsammans kan vi bygga både hem och tillit för framtiden. 

 

Hoppas vi ses på konferensen! Boka Early Bird biljett här innan 1 juni!